Arsyet e tmerrshme pse këto vende të botës janë të ndaluara për t’u vizituar

0 101

Edhe pse duket e çuditshme ka vende në botë që ligjerisht nuk lejohet të shkelë njeri.

Edhe pse shpesh për turistët janë pikërisht vendet e vecanta dhe të rrezikshme ato që i tërheqin drejt aventurave, ligji i ka konsideruar si të ndaluar këto vende.

Përgjithësisht janë vende të cilat natyra i ka bekuar në një mënyrë ndryshe nga të të tjerat por që për qeniet njerëzore dashur padashur kthehen në një rrezik.

Svalbard Global Seed Vault është një bankë e madhe nëntokësore ku mblidhen fara bimësh , e ndertuar në ishullin norvegjez të Spitsbergen, rreth 800 milje nga Poli i Veriut, ndërtuar në një mal. Hapur zyrtarisht në shkurt 2008, objekti tani ruan rreth 840,000 mostra të 4000 specieve të ndryshme të farërave, nga e gjithë bota. Objekti 11.000 metra katror është i mbrojtur nga sistemet e sigurisë shumë të avancuara dhe afrimi është e kufizuar në mënyrë strikte për një pjesë të vogël të punonjësve.

Tempulli i madh Ise, Japoni Në Japoni, një nga vendet e shenjta më të rëndësishme në të gjithë vendin është kompleksi i tempujve Ise Jingu. Tempulli kryesor është i rrethuar nga një gardh i lartë prej druri; vetëm priftërinjtë e rangut të lartë dhe anëtarët e familjes perandorake lejohen brenda. Deri në vitin 1945 ‘Ise‘ ishte një vend edhe më i vështirë për t’u arritur: tempulli u nda nga bota e jashtme nga lumi Miyagawa, që simbolizonte kufirin me zakonshmes dhe të shenjtës. Murgjit e kishin rreptësishtë të ndaluar të kalonin lumin: besohej se kjo do të çonte në shkeljen e shenjtërisë së shenjtë dhe do të shkaktonte probleme për të gjithë të Japonisë.

Ky ishull i vogël ndodhet midis Venedikut dhe Lidos në lagunën Venedik në Italinë veriore. Gjatë gjithë historisë së saj, ajo ka qenë përdorur për qëllimë të ndryshme derisa përfundoi si një spital psikiatrik, i cili me kalimin e kohës u mbyll. Aty thuhet se jetojnë shpirtra të të sëmurëve dhe aksidentet e ndryshme që ndodhin në mënyrë të pashpjeguar kanë detyruar qeverinë ta konsiderojnë zonë të ndaluar këtë ishull.

lha da Queimada Grande, që gjendet 35 km nga brigjet e Brazilit, duket si një parajsë e vërtetë. Por udhëtimin në këtë vend mund ta paguash me jetë, pasi është i pushtuar nga gjarpërinj helmues; me një sipërfaqe prej 0.43 km katrorë, ky vend popullohet nga 4 mijë gjarpinj. Një nga më të rrezikshmit është bothrops insularis, ose gjarpri i artë. Ja pse autoritetet braziliane ndalojnë këdo për të vizituar këtë ishull, që quhet ndryshe edhe ‘Ishulli i gjarpërinjve.

Në vitin 1963, në ujërat e Islandës, nga shpërthimi i një vullkani nënujor, u formua brenda një kohe shumë të shkurtër një ishull me sipërfaqe 2,7 km katrorë. Menjëherë tërhoqi vëmendjen e shkencëtarëve nga vende të ndryshme të botës, si një shembull i jashtëzakonshëm i formimit të një ishulli dhe lindjes së një jete të re. Që nga ajo kohë Surtsey, i emërtuar sipas personazhit mitologjik Surtr, zoti i gjigantëve të zjarrit, ka shërbyer vetëm për qëllime shkencore dhe konsiderohet një zonë ndaluar për turistët

Varrosur thellë brenda mureve të Vatikanit, dhe kryesisht nëntokë, janë Arkivat Sekrete të Vatikanit, të cilat përfshijnë historinë e akteve të Selisë së Shenjtë, së bashku me dokumentet historike, dokumentet shtetërore, librat e llogarive papale dhe korrespondencën tjetër zyrtare, disa prej të cilave datojnë që në shekullin e tetë. Përvec një stafi shumë të vogël që kujdeset për arkivat , të hysh aty është e pamundur.

Jep pergjigje

E-Maili juaj nuk Publikohet

%d bloggers like this: